Zdrowie i medycyna
Testy na gluten – z krwi czy genetyczne?
Opublikowany
3 lata temudnia
Przez
Copywriter
Jeśli przypuszczasz, że chorujesz na celiakię to warto wówczas wykonać test na nietolerancję glutenu. Dzięki temu uzyskasz jednoznaczną diagnozę na podstawie dwóch różnych badań.
Nietolerancja glutenu – od czego zacząć?
Zanim wykonasz test na nietolerancję glutenu warto dowiedzieć się czegoś o tej chorobie. Celiakia to inaczej choroba trzewna, która objawia się właśnie nietolerancją glutenu. Może mieć ona podłoże genetyczne lub autoimmunologiczne. Warto również pamiętać o tym, że celiakia może rozwinąć się w każdym wieku, choć najczęściej diagnozowana jest u niemowląt i małych dzieci.
Testy na gluten – badania genetyczne
Genetyczny test na gluten pobierany jest w formie wymazu z wewnętrznej strony policzka. Zawierają one komórki nabłonka, z których możliwe jest wyizolowanie DNA, które można poddać dalszej analizie. Badanie genetyczne na celiakię to jest łatwe i przede wszystkim bezbolesne. Co ważne badanie tego typu można wykonać samodzielnie, w domowym zaciszu. Do tego celu należy użyć specjalnego zestawu wymazowego. Wymazówką należy kilkanaście razy potrzeć wewnętrzną stronę policzka, a następnie pobraną próbkę odnieść do właściwego laboratorium. Badanie genetyczne na nietolerancję glutenu jest przede wszystkim wskazane dla osób, które mają objawy ze strony układu pokarmowego (typowe dla celiakii), w rodzinie występowała już ta choroba, mają inne schorzenia jak np.., cukrzyca typu I czy zespół Downa, a nawet niepłodność, u osób będących na diecie bezglutenowej lub też w przypadku niejasnych wyników serologicznych i histopatologicznych.
Należy również pamiętać o tym, że celiakia nie jest tym samym co alergia pokarmowa czy nadwrażliwość na gluten. Powoduje to, że nie można jej wykryć w zwykłych testach na alergię lub nietolerancje pokarmowe IgE i IgG. Jeśli zatem podejrzewasz u siebie tą chorobę to jak najszybciej zgłoś się do lekarza, który zleci Ci odpowiednie badania i pokieruje w dalszym specjalistycznym leczeniu. Dzięki temu będziesz mieć pewność, czy chorujesz na celiakię (nietolerancję glutenu).

Wszystkie kategorie
Ostatnie wpisy


Platforma kafeteryjna jako narzędzie do zarządzania świadczeniami pracowniczymi
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak wielką różnicę może przynieść implementacja platformy kafeteryjnej w Twojej firmie? Odpowiedź jest prosta – ogromną....


Strategie radzenia sobie z kryzysami gospodarczymi w firmach rodzinnych
Kryzysy gospodarcze mogą stanowić znaczące wyzwanie dla każdej firmy, ale biznesy rodzinne często mają unikalne zasoby i strategie, które pozwalają...


Co wpływa na cenę diamentów? Rozwiewamy wątpliwości
Diamenty od wieków fascynują swoją piękną i trwałością. Ich wyjątkowa wartość sprawia, że są one nie tylko popularnym wyborem w...


Nowoczesne rozwiązania w izolacji domu
Izolacja domowa odgrywa niezwykle ważną rolę we współczesnym budownictwie. Dbałość o odpowiednie ocieplenie ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia komfortu i...


Jak zabezpieczyć zawartość paczki?
Bez względu na to, czy prowadzisz sklep internetowy, czy wysyłasz paczki jedynie od czasu do czasu, odpowiednie zabezpieczenie zawartości to...


Rola lekarza medycyny pracy: badania i ochrona zdrowia pracowników
W dzisiejszym dynamicznym środowisku zawodowym zdrowie pracowników odgrywa kluczową rolę. Lekarz medycyny pracy jest specjalistą, który zajmuje się dbaniem o...